Hoppa till huvudinnehållet

OM CORONAVIRUSET OCH DITT BESÖK HOS OSS

Klicka här

Svenska Kammarorkestern betyder världsklass

Med sitt unika tonspråk och ambition att hela tiden tänja gränser har Svenska Kammarorkestern, med chefsdirigent Thomas Dausgaard i spetsen, tagit en självklar plats på den internationella arenan.

Svenska Kammarorkestern bildades 1995 i Örebro och med ambitionen att bli just Sveriges bästa. Hösten 1997 blev Thomas Dausgaard chefsdirigent och satte en krävande och ambitiös plan i verket: Att spela in alla Beethovens orkesterverk. Det var under de inspelningarna som orkestern hittade sitt unika tonspråk och ”sound” – det är många som blir överraskade av att en så pass liten ensemble (39 personer) kan spela så att det låter som en hel symfoniorkester.

Svenska Kammarorkestern står på en bro framför Örebro Konserthus med sina instrument i handen.

Hyllade turnéer

Sedan 2004 har orkestern, tillsammans med Thomas Dausgaard, regelbundet turnerat världen över med hyllande recensioner med sig hem i bagaget. Listan över platser de har spelat på kan göras lång: Japan, USA, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Frankrike är bara några av dem. Och scenerna har varit några av de mest kända som BBC Proms i London, Lincoln Center och Salzburg International Festival.

Läs mer om Svenska Kammarorkesterns turnéer 1996 - 2016 och se konsertprogrammen här.

Bred repertoar av inspelningar

Det långsiktiga samarbetet med Dausgaard har lett till en allt bredare repertoar med inspelningar av kompositörer som Schumann, Schubert, Brahms, Bruckner, Tjajkovskij, Dvorak och Wagner. Det nära samarbetet med tonsättare som H K Gruber och Brett Dean har gjort orkestern till en av de mest ambitiösa samtidsensemblerna i Europa. Och det intensiva samarbetet med Andrew Manze har befäst orkesterns trygghet i barocken och klassicismen. 

Ladda ner vårt Generalprogram för spelåret 2020-21 här (pdf)PDF