Under en konsert med Svenska Kammarorkestern öppnas ett inre universum. Varje konsert är en egen värld med en egen logik. En myriad av ögonblick som bildar en mosaik av upplevelser. Vi omfamnar de största musikverk som mänskligheten har givit upphov till. Upplevelser där tid och rum står stilla, där musiken ger dig av sitt lugn och av sin kraft. Du kommer för musiken, för upplevelsen och gemenskapen. Kanske har du också upplevt att musiken ger dig fjärilar i magen, fått dina kinder att rodna och ditt hjärta att slå lite extra. Kanske har det också runnit en och annan tår. För vad vore livet utan musik!

Spelsäsongen startar med festivalen Upptakt där Martin Fröst leder ett program med mezzosopranen Ann Hallenberg som artist in residence. Hon är en av Sveriges stora, internationella stjärnor och under dessa dagar bjuder hon mångfacetterat på sin sångkonst – en perfekt start på nya spelåret.

Lorenza Borrani var en av höjdpunkterna under föregående spelår, så vi bjöd helt enkelt tillbaka henne direkt! Mozart och Schnittke står på programmet. Martin Fröst spelar Webers ekvilibristiska klarinettkonsert, Pacho Flores trollar med sydamerikanska rytmer, Bejun Mehta sjunger som du knappt har hört maken till och Christian Lindberg, ja han presenterar ett nytt mästerverk av Jan Sandström. Missa inte heller Patrick Gallois. Han samarbetar här med sin hustru, konstnären Tiina Osara. På scenen finns då också en jättelik målarduk där hon, i realtid, målar ett verk inspirerat av orkesterns framförande av Prokofjevs makalösa balett Romeo och Julia. Allt detta hinner vi med under hösten! Innan vi ens dansat ut julen är det åter dags att öppna portarna till Örebro Konserthus och den traditionsenliga trettondagsfesten, där vi med glädje välkomnar Sébastien Dubé and friends.

Barbara Hannigan, en av vår tids största musikaliska profiler, kommer till Örebro! Sök upp henne på nätet så kan du läsa i flera veckor om hennes bravader som dirigent, sopran och inspiratör. Det är en stor och lycklig händelse att få henne till oss, och det med en hel opera, Stravinskijs Rucklarens väg. Det här är så attraktivt att vi tar den på turné till Stockholm och Köln.

Ryan Bancroft, ny chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna, kommer till oss med ett hel-amerikanskt program. Andrew Manze som alltid levererar spännande konserter kommer – och när Martin Fröst och den otroliga Jeanine de Bique delar scen kan vad som helst hända. Pekka Kuusisto med Schuberts odödliga stråkkvintett för full stråkorkester plus en nyskriven violinkonsert. Pianovirtuosen Jan Lisiecki, dirigenten Clemens Schuldt, ja, de är som äkta pärlor på en tråd – helt enkelt glimrande.

Varmt välkommen!

* Konserter med Svenska Kammarorkestern kan ge följande kända bieffekter: fjärilar i magen, lyckorus, rodnande och våta kinder. Det är också vanligt förekommande att en känsla av lugn och ro infinner sig i kroppen.