Dansfestival Raande-Vo

Distant Light

Konsertsalen
145 - 275 kronor
onsdag 7 september 2022 kl 19:00
 • Datum

  onsdag 7 september 2022 kl 19:00

 • Plats

  Konsertsalen

  Örebro Konserthus, Fabriksgatan, Örebro, Sverige Örebro län 701 20
 • Längd

  ca 120 minuter inkl. paus

 • Platser

  Numrerade sittplatser

 • Arrangörer

  Dansfestival Raande-Vo, Svenska Kammarorkestern, Örebro Konserthus

Koreografi av Lena Josefssson (1956-2020)

En föreställning om en resa igenom livet och relationer mellan människor. Starka och djupa känslor som glädje, kärlek och sorg tolkas igenom musiken och dansen. Vad är meningen med livet när man är barn, vuxen och när man bli äldre. Hur kan vi relatera, förstå och stötta varandra? På vilket sätt fortsätter livet när vi inte längre finns och hur lever vi vidare i minnena av andra?

I Distant light lät sig Lena Josefsson inspireras av Peter Vasks starka musik. Hon hade en vision om att blanda dansare, barn och äldre. De fick representera livets olika skeden och förbindelsen mellan dåtid och framtid. Liksom i tidigare verk hämtade Lena idéer från konstnären Christian Boltannskys arbete med den mänskliga existensens upplösning, tid relationer.

Program

Distant light
Koreografi: Lena Josefsson. Musik: Peteris Vasks.
Violinsolist: Katarina Andreasson.

Dansimprovisation till Oktett för blåsare i c-moll, KV388 av Wolfgang A Mozart
Koreografisk ansvarig: Sara Ruddock.

Utdrag ur Ett paradis trängt Akt II
Koreografi: Lena Josefsson.

Musiken

Talai gasma (distant light) av Peteris Vasks (f.1946)
1996 började den lettiske tonsättaren Peteris Vasks arbetet med ”Tala gaisma, starkt inspirerad av stämningarna i Gidon Kramers bok ”Moments from Childhood”. Verket uruppfördes vid Salzburgsfestivalen 1997. Kompositören har beskrivit det som ”en sång, som kommer från tystnaden och flyter iväg mot tystnaden, full av idealism och kärlek, ibland melankolisk, ibland dramatisk.”

Serenad i c-moll, K.388/384A av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Verket är komponerat i Wien, troligen före 1786. Mozart skrev till sin far att han var tvungen att skriva det snabbt eftersom han var på väg att gifta sig. Han kallade det för en serenad, något som för tankarna till fridfullhet och aftonljus. Men det här är snarare ett olycksbådande och mörkfärgat stycke. Det står fritt från serenadens höviska stil och är en av blåsrepertoarens juveler. Han arrangerade senare om det för stråkkvintett.

Foajén

Restaurang Foajén är öppen för mingel och smårätter två timmar innan konserten. Boka bord på kulturbistron.se/foajen.