"Tonspråket är överraskande och nytt. Sjuder av liv och kraft."
New York Times om Svenska Kammarorkestern

Svenska Kammarorkestern

Det ligger i namnet. Svenska Kammarorkestern. En orkester vars affärsidé är kvalitet, som representerar svensk kultur och musikliv på högsta nivå. En orkester som berättar att det bästa i Sverige finns i Örebro, en stad med ambitioner! En orkester vars framåtanda har fört till världens främsta konsertscener och festivaler.

Svenska Kammarorkestern betyder världsklass

Med sitt unika tonspråk och ambition att hela tiden tänja gränser har Svenska Kammarorkestern, tagit en självklar plats på den internationella arenan.

Svenska Kammarorkestern bildades 1995 i Örebro och med ambitionen att bli just Sveriges bästa. Hösten 1997 blev Thomas Dausgaard chefdirigent och satte en krävande och ambitiös plan i verket: Att spela in alla Beethovens orkesterverk. Det var under de inspelningarna som orkestern hittade sitt unika tonspråk och ”sound” – det är många som blir överraskade av att en så pass liten ensemble (39 personer) kan spela så att det låter som en hel symfoniorkester.

Möt musikerna

Läs om hedersdirigent Thomas Dausgaard

Hyllade turnéer

Sedan 2004 har orkestern, regelbundet turnerat världen över med hyllande recensioner med sig hem i bagaget. Listan över platser de har spelat på kan göras lång: Japan, USA, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Frankrike är bara några av dem. Och scenerna har varit några av de mest kända som BBC Proms i London, Lincoln Center och Salzburg International Festival.

Se orkesterns turnéer här

Bred repertoar av inspelningar

Det långsiktiga samarbetet med Dausgaard har lett till en allt bredare repertoar med inspelningar av kompositörer som Schumann, Schubert, Brahms, Bruckner, Tjajkovskij, Dvorak och Wagner. Det nära samarbetet med tonsättare som H K Gruber och Brett Dean har gjort orkestern till en av de mest ambitiösa samtidsensemblerna i Europa. Och det intensiva samarbetet med Andrew Manze har befäst orkesterns trygghet i barocken och klassicismen. Nu tar orkestern ytterligare en riktning, med Martin Fröst, en av vår tids stora musiker och chefdirigent vid rodret, kan både Örebroare och världen se fram mot en fortsatt utveckling av orkesterns tonspråk och fantastiska konserter med Svenska kammarorkestern.

Se orkesterns inspelade skivor här

"I detta ögonblick är jag fylld av inspiration och tacksamhet att få börja arbeta som chefdirigent med en sådan ojämförlig ensemble som Svenska Kammarorkestern."
Martin Fröst

Chefdirigent

Martin Fröst

Med sin början i spelåret 2019-20 blev dirigenten och klarinettisten Martin Fröst chefdirigent för Svenska Kammarorkestern – ett både spännande och nyskapande samarbete som fortsatt kommer att öka orkesterns konstnärliga omfång.

Martin säger inför sin nya tjänst: ”När vi står väldigt nära intill något som transformeras – då kan vi sällan förstå vad det ska bli av det bara genom att titta på det. Inte förrän förvandlingen är genomförd kommer du att få veta vad det blev. Det fantastiska med musik är att du kan ställa frågor och måla upp en vision samtidigt.”

Martin Fröst är en av vår tids stora musiker och musikprofiler. Han utforskar ständigt olika aspekter av musikens väsen och skapar nya konstnärliga uttryck för både äldre och nyskriven musik. Han har blivit krediterad och hyllad för att ständigt stilbilda, förändra och omskapa den klassiska musikens arena och är tillsammans med Miles Davis den ende blåsare som fått ett av världens tyngsta musikpriser; Léonie Sonning Music Prize. Andra prisvinnare är Bernstein, Stravinsky, Birgit Nilson och Daniel Barenboim.

Som dirigent och solist framträder han regelbundet med världens främsta orkestrar så som Royal Concertgebouw Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Gewandhausorkestern, i Leipzich Orchestra Radio France, Tonhalle Orchester Zurich, London Philharmonic, NDR Radiophilharmoni, The Saint Paul Chamber Orchestra med flera.

Martin är framröstad i ”Greatest of all time” till en av de tre största klarinettisterna genom tiderna. De andra två är Benny Goodman och Artie Shaw.
Länk till Martin Frösts hemsida

Martin driver även stiftelse som har målet att ge barn och unga världen över utbildning i musik, tillgång till instrument och möjlighet att utveckla den klassiska konsertformen för framtida generationer.
Läs mer om Martin Fröst Foundation

Konserter

Kontaktpersoner

Gregor Zubicky

Konstnärlig chef

019-766 62 11
070-491 24 27
gregor.zubicky@orebrokonserthus.com

Tina Sjögren

Orkestermanager

019-766 62 14
072-243 23 22
tina.sjogren@orebrokonserthus.com

Hasse Bystedt

Podieinspicient

019-766 62 25
070-558 20 81
hasse.bystedt@orebrokonserthus.com

Svenska Kammarorkesterns Partners

Kontakt

Biljettkassan har för närvarande stängt dagtid men öppnar en timme innan kvällsevenemang.

E-post: info@orebrokonserthus.com
Telefon: 019 – 766 62 00
Öppettider telefon: Tisdag – Torsdag kl 10.00 – 12.00