"Tonspråket är överraskande och nytt. Sjuder av liv och kraft."
New York Times om Svenska Kammarorkestern

Svenska Kammarorkestern

Det ligger i namnet. Svenska Kammarorkestern. En orkester vars affärsidé är kvalitet, som representerar svensk kultur och musikliv på högsta nivå. En orkester som berättar att det bästa i Sverige finns i Örebro, en stad med ambitioner! En orkester vars framåtanda har fört dem till världens främsta konsertscener och festivaler.

”Publiken är luften vi andas”

Svenska Kammarorkestern har med sin speciella identitet och professionalism skapat sig en plats på de stora scenerna världen över. Med Örebro Konserthus som hemvist erbjuder orkestern sin publik i Örebro ett musikliv av högsta internationella kvalitet. Publiken är en viktig källa till energi.

Internationell elitnivå

Det är stort för en orkester att spela på Proms i London. Riktigt stort. Svenska Kammarorkestern från Örebro har hittills gjort det tre gånger. Och på Lincoln Center i New York City har orkestern spelat hela fyra gånger. Det har ingen annan svensk orkester gjort och det placerar Svenska Kammarorkestern i en internationell elit.

Självklart är de internationella framgångarna värdefulla. De blir ett bevis på orkesterns kvalitet. Men de betyder inte att Svenska Kammarorkestern satsar mindre i Örebro och i Sverige. Tvärtom. Svenska Kammarorkestern är ”Made in Örebro”! Det är hemma i Örebro Konserthus som förutsättningarna för de internationella framgångarna skapas. Och väl ute på turnéer är det med stolthet som vi lyfter fram Örebro, staden och människorna som tillsammans med oss har gjort och fortsätter att göra det möjligt.

Möt musikerna

Kaxiga mål har visat vägen – hårt arbete har visat resultat

Orkesterns framgångssaga är helt unik. Det finns inte någon parallell i svensk musikhistoria och den började för drygt 25 år sedan när dåvarande chefen för Länsmusiken Knut Kirkesäther formulerade orkesterns något uppseendeväckande namn ”Svenska Kammarorkestern”. Han formulerade också den lika uppseendeväckande målsättningen: ”Inom tio år ska orkestern spela på Proms i Royal Albert Hall i London.”

Det lyckades. Åtta år senare – 2004 – spelade Svenska Kammarorkestern för första gången på Proms.

Chefdirigent Martin Fröst

2019 blev Martin Fröst orkesterns chefdirigent med den utmaning som krävs efter varje framgång: Förmågan att starta om. Att inte fastna i gamla hjulspår, utan att nyfiket och professionellt ompröva och förnya och det utan att ge avkall på kvalitet. Tillsammans med Martin Fröst skriver nu Svenska Kammarorkestern en ny bok som gör anspråk på att förnya konsertformen och återuppfinna sig själv. Fröst är en av världens mest ansedda klarinettister och många konserter får vi glädjen att uppleva båda av hans roller, den som chefdirigent och den som klarinettist.

Nu, då & sedan

Relevans är nyckelordet för framtiden och relevans är beroende av kontext. I en blandning av det nya moderna och det klassiska, där en klassiker är musik som bestått tidens tand. Musik som är lika relevant nu som den var för 200 år sedan. Lika gripande och med uttryck av samma djupa mänskliga behov. Framtiden innehåller både nu:et, då:et och det som kommer sedan.

 

Hyllade turnéer

Sedan 2004 har orkestern regelbundet turnerat världen över med hyllande recensioner med sig hem i bagaget. Listan över länder som de har spelat på kan göras lång: Japan, USA, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Frankrike för att bara nämna några. Och scenerna har varit bland de mest kända; som BBC Proms i London, Lincoln Center och Salzburg International Festival.

Hedersdirigent, Thomas Dausgaard

Idag bygger orkestern vidare på sin internationella ryktbarhet. Den ena framgången har avlöst den andra. Först under ledning av chefdirigenten, numera hedersdirigenten, Thomas Dausgaard som i 22 år lotsade orkestern till den alldeles speciella dialekt som också New York Times uppmärksammade genom orden: Tonspråket är överraskande och nytt. Sjuder av liv och kraft.”

Läs om hedersdirigent Thomas Dausgaard

 

Bred repertoar av inspelningar

Samarbetet med Dausgaard har omfattat en bred repertoar med inspelningar av kompositörer som Beethoven, Schumann, Schubert, Brahms, Bruckner, Tjajkovskij, Dvorak och Wagner. Det nära samarbetet med tonsättare som H K Gruber och Brett Dean har gjort orkestern till en av de mest ambitiösa samtidsensemblerna i Europa. Det intensiva samarbetet med musiker som Andrew Manze har befäst orkesterns trygghet i barocken och klassicismen. Med Martin Fröst, en av vår tids största musiker, har framtiden redan börjat och den känns modern, intressant och spännande. Det är med förväntan och nyfikenhet som vi hoppas att ni vill följa oss. Senast spelade orkestern bland annat in en skiva med Martin Fröst och Mozart för Sony Classical.

"I detta ögonblick är jag fylld av inspiration och tacksamhet att få börja arbeta som chefdirigent med en sådan ojämförlig ensemble som Svenska Kammarorkestern."
Martin Fröst

Chefdirigent

Martin Fröst

Med sin början i spelåret 2019-20 blev dirigenten och klarinettisten Martin Fröst chefdirigent för Svenska Kammarorkestern – ett både spännande och nyskapande samarbete som fortsatt kommer att öka orkesterns konstnärliga omfång.

Martin säger inför sin nya tjänst: ”När vi står väldigt nära intill något som transformeras – då kan vi sällan förstå vad det ska bli av det bara genom att titta på det. Inte förrän förvandlingen är genomförd kommer du att få veta vad det blev. Det fantastiska med musik är att du kan ställa frågor och måla upp en vision samtidigt.”

Martin Fröst är en av vår tids stora musiker och musikprofiler. Han utforskar ständigt olika aspekter av musikens väsen och skapar nya konstnärliga uttryck för både äldre och nyskriven musik. Han har blivit krediterad och hyllad för att ständigt stilbilda, förändra och omskapa den klassiska musikens arena och är tillsammans med Miles Davis den ende blåsare som fått ett av världens tyngsta musikpriser; Léonie Sonning Music Prize. Andra prisvinnare är Bernstein, Stravinsky, Birgit Nilson och Daniel Barenboim.

Som dirigent och solist framträder han regelbundet med världens främsta orkestrar så som Royal Concertgebouw Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Gewandhausorkestern, i Leipzich Orchestra Radio France, Tonhalle Orchester Zurich, London Philharmonic, NDR Radiophilharmoni, The Saint Paul Chamber Orchestra med flera.

Martin är framröstad i ”Greatest of all time” till en av de tre största klarinettisterna genom tiderna. De andra två är Benny Goodman och Artie Shaw.
Länk till Martin Frösts hemsida

Martin driver även stiftelse som har målet att ge barn och unga världen över utbildning i musik, tillgång till instrument och möjlighet att utveckla den klassiska konsertformen för framtida generationer.
Läs mer om Martin Fröst Foundation

Konserter

Kontaktpersoner

Gregor Zubicky

Konstnärlig chef

019-766 62 11
070-491 24 27
gregor.zubicky@orebrokonserthus.com

Tina Sjögren

Orkestermanager

019-766 62 14
072-243 23 22
tina.sjogren@orebrokonserthus.com

Hasse Bystedt

Podieinspicient

019-766 62 25
070-558 20 81
hasse.bystedt@orebrokonserthus.com

Svenska Kammarorkesterns Partners

BIljettkassa

Biljettkassan har öppet två timmar före kvällsevenemang. För biljettköp övrig tid hänvisar vi till Kulturkvarterets biljettkassa på Fabriksgatan 4 (Se deras hemsida här)

Kontakta oss

E-post: info@orebrokonserthus.com
Telefon: 019 – 766 62 00
Öppettider telefon: Tisdag och Torsdag kl 10.00 – 12.00