Örebro Konserthus

Konsertsalen, Örebro Konserthus

Restaurang Foajén, Örebro Konserthus

Foajén, Örebro Konserthus

Om Örebro Konserthus

På Fabriksgatan, mitt i stan och längs med det vackra Åstråket vid Svartån, ligger Örebro Konserthus. Här har besökare kunnat njuta av musik sedan 1932. Välkommen du också!
Historiska salar

Den ursprungliga byggnaden, ritad av dåvarande stadsarkitekten Georg Ahrn, innehöll utöver en konsertsal för gästande evenemang också stadens bibliotek. Det gav byggnaden en tidstypisk sammansatt karaktär. 1981 flyttade stadsbiblioteket till större lokaler och konserthuset renoverades för att passa de ändrade behoven. Det ligger vackert och centralt vid Svartån i Örebros kulturkvarter med Åstråket som passerar utanför. Huset byggdes 1932 och förädlades 2015 med ett taklyft på cirka sex meter för akustikens skull . Därtill en förlängning med ungefär tolv meter som resulterade i husets entré och restaurang Foajén – en mångfacetterad scen med brett musikaliskt utbud i skön miljö. I ett konserthus ryms alla känslor under ett och samma tak och byggnaden ger möjlighet för dem att rymmas. I den gemensamma upplevelse som människor delar i en konsert, i mötet med musiken och musikern, på ett event eller i en konferens.

Ett modernt konserthus med plats för alla

Efter Svenska Kammarorkesterns utveckling till en internationellt efterfrågad och mycket uppskattad symfonisk orkester, med en publik förankring i staden, firade Örebro kommun sitt 750-årsjubileum genom att inviga ett modernt utrustat konserthus baserat på Gustav Ahrns klassiska byggnad. Örebros nya konserthus invigdes i december 2015.

Örebro Konserthus är musik i alla former. Vi vill nå in till allas öron, stora som små. Inte bara nå ut eller nå fram, utan på riktigt nå in. Vi vill ge dig upplevelser. Därför har vi allt från bebisrytmik, Barnens Foajé, skolkonserter, konferenser, mat och dryck, populärmusik och klassisk musik med Svenska Kammarorkestern.

Ett levande hus

Visste du att alla musiker i Svenska Kammarorkestern har övningsrum i konserthuset? I vardagen betyder det att det övas och repeteras för fullt och att huset nästan alltid är fyllt av musik. Utöver att våra musiker sprider musik har vi en hel del samarbeten som låter sig höras. Bland annat kring skolföreställningar, som exempelvis Gropen som är baserad på boken Gropen av Emma Adbåge och samarbeten med kulturskole- och musikhögskoleelever .

Delade ögonblick med personlig upplevelse

Det händer något i oss när vi delar upplevelsen av musik tillsammans. När vi delar tiden och delar rummet. När musiken flödar och när vi upptäcker något som vi inte visste att vi tycker om. Likväl som när det förväntade och det vi tidigare erfarit överträffar sig själv i nya upplevelser. När det är som bäst är en orkester som ett hav där varje musiker är en droppe, oskiljaktig från andra droppar. Publiken kan surfa på musikens vågor, tid och rum upphör och känslorna får vandra fritt. Du delar musikens ögonblick tillsammans med andra men din upplevelse är och förblir helt och hållet din personliga. Med andra ord är Örebro Konserthus en plats för möten mellan människor. Huset är en plats att vara tillsammans och dela upplevelser, helt individuella i en gemenskap. En plats där känslor och upplevelser i livet får ta plats.

 

Förväntan och närvaro

Här möter musiker och artister publik i den sköna växelverkan som endast kan uppstå i verkligheten. Här möter deltagare varandra på konferenser och här möter Svenska Kammarorkestern sin publik på hemmaplan. Internationella artister och dirigenter gästar oss och tar med sin närvaro med oss ut på en resa världen över. För här kan du uppleva det som de också presenterar världen över i stora städer och på stora scener. Så välkommen att resa ut i värden hos oss i Örebro Konserthus. Hela huset andas och arbetar för kvalitet. I arkitektur, i akustik, i teknik, i musik, i mat och dryck, i service och i framträdanden av alla de slag. Tro nu inte att kvalitet är någon motsatts till vänlighet. Nej, nej, vi tror på att vänlighet och en avslappnad miljö är lika viktigt som kvalitet och att kvalitet och vänlighet är två starka ben att stå på. Vi bjuder in dig som du är och här kan du fortsätta vara den du är. Förhoppningen är att du besöker Örebro Konserthus med samma känsla som när du besöker en riktigt god vän. Avspänt, utan krav och med nyfikenhet, spänning och förväntan. En plats där utveckling sker, omedvetet och medvetet.

Publiken i fokus

Publiken och deras upplevelse är alltid i vårt fokus. Vi arbetar för att leverera helhetsupplevelser som hör hemma på en modern kulturarena. Ett konserthus som är kompatibelt med framtiden och som stärker kulturens plats både i staden, regionen och kanske även når människor från andra städer och länder.

Information

Biljettkassan har öppet två timmar före kvällsevenemang. För biljettköp övrig tid hänvisar vi till Kulturkvarterets biljettkassa på Fabriksgatan 4 (Se deras hemsida här)

Besök oss

Örebro Konserthus
Fabriksgatan 2 A
702 10 Örebro

Se på karta

Kontakta oss

E-post: info@orebrokonserthus.com
Telefon: 019 – 766 62 00
Öppettider telefon: Tisdag och torsdag kl 10.00 – 12.00