Svenska Kammarorkestern

Schumanns vår

Konsertsalen
100 - 380 kronor
torsdag 17 februari 2022 kl 19:00
 • Datum

  torsdag 17 februari 2022 kl 19:00

 • Plats

  Konsertsalen

  Örebro Konserthus, Fabriksgatan, Örebro, Sverige Örebro län 701 20
 • Platser

  Numrerade sittplatser

 • Arrangörer

  Svenska Kammarorkestern, Örebro Konserthus

Torsdag Röd

Schumanns musik representerar i mångt och mycket själva essensen av det vi kallar romantiken. Romantiken som en idérörelse där individens känslor stod i mitten, snarare än upplysningstidens fokus på förnuft. Formerna som den klassiska musiken bygger på löstes upp och en större individualism tog plats. Mozart gläntade på dörren, Beethoven öppnade den, men det var tonsättare som Robert Schumann som tog steget fullt ut. Den subjektiva upplevelsen, fantasin, känslan, det är detta romantiken handlar om.

Schumann ville sedan länge ta steget från pianot och den vokala musiken till den fulla orkestern. Med sin första symfoni är det längtan efter våren han vill ge
uttryck för. I ett brev beskriver han den trumpetsignal som inleder verket som ett kall till naturen att vakna. Vårens färg är grön och för Schumann finns längtan efter det gröna redan i orkesterns inledning där våren kommer till liv. Hur vi tar emot denna musik blir en lika subjektiv upplevelse som skapandet var för Schumann, men visst känner vi vårens rörelse och kraft i varje ton.

Rosa och lila är färger som besjälar harpkonserten Choryn av Andrea Tarrodi. Vår egen tids tonsättare inspireras av en rad olika influenser. Till Choryn inspirerades Tarrodi av en text som framkallade närmast synestetiska associationer till färgerna rosa och lila. Denna text av Kerstin Ekman handlar om ett drömliknande tillstånd där huvudpersonen besöker en värld som kallas just Choryn.

I Stride, inspireras den amerikanske tonsättaren Anna Clyne den framåtsträvande kraft som honupplever i Beethovens pianosonat Pathetiqué.

EXTRA: Som en unik händelse presenterar vi denna kväll, efter en andra paus och för de som har aptit för mer, en debut av Anki Svan. Vi säger inget mer!

Konserten ingår i Torsdag Röd. Läs mer om Svenska Kammarorkesterns abonnemang här.

Medverkande

Anja Bihlmaier, dirigent
Delphine Constantin-Reznik, harpa
Per Egland, gitarr
Erik Nilsson, trummor
Jon Bergström, bas

Program

Anna Clyne
Stride

Andrea Tarrodi
Choryn, harpkonsert
beställningsverk

Paus

Robert Schumann
Symfoni nr 1 i B-dur ”Våren”, op. 38

Paus

Anki Svan debut

Konsertintroduktion

Är du nyfiken på musiken? Varmt välkommen på konsertintroduktion kl 18.00.

Restaurang Foajén är öppen för mingel och smårätter två timmar innan konserten samt i pausen. Boka bord på kulturbistron.se/foajen.

Bild på Andreas Tengberg, cellist
Lösbiljetter släpps i januari 2022