Hoppa till huvudinnehållet

OM CORONAVIRUSET OCH DITT BESÖK HOS OSS

Klicka här

En chefdirigent i världsklass

"I detta ögonblick är jag fylld av inspiration och tacksamhet att få börja arbeta som chefdirigent med en sådan ojämförlig ensemble som Svenska Kammarorkestern."

Thomas Dausgaard är fotograferad underifrån. Han är klädd i svart och håller i en dirigentpinne.

Med sin början i spelåret 2019-20 blev dirigenten och klarinettisten Martin Fröst chefdirigent för Svenska Kammarorkestern - ett både spännande och nyskapande samarbete som fortsatt kommer att öka orkesterns konstnärliga omfång.

Martin säger inför sin nya tjänst: "När vi står väldigt nära intill något som transformeras – då kan vi sällan förstå vad det ska bli av det bara genom att titta på det. Inte förrän förvandlingen är genomförd kommer du att få veta vad det blev. Det fantastiska med musik är att du kan ställa frågor och måla upp en vision samtidigt."

Martin Fröst är en av vår tids stora musiker och musikprofiler. Han utforskar ständigt olika aspekter av musikens väsen och skapar nya konstnärliga uttryck för både äldre och nyskriven musik. Han har blivit krediterad och hyllad för att ständigt stilbilda, förändra och omskapa den klassiska musikens arena och är tillsammans med Miles Davis den ende blåsare som fått ett av världens tyngsta musikpriser; Léonie Sonning Music Prize. Andra prisvinnare är Bernstein, Stravinsky, Birgit Nilson och Daniel Barenboim.

Som dirigent och solist framträder han regelbundet med världens främsta orkestrar så som Royal Concertgebouw Orchestra, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Gewandhausorkestern, i Leipzich Orchestra Radio France, Tonhalle Orchester Zurich, London Philharmonic, NDR Radiophilharmoni, The Saint Paul Chamber Orchestra med flera.

Martin är framröstad i ”Greatest of all time” till en av de tre största klarinettisterna genom tiderna. De andra två är Benny Goodman och Artie Shaw.

Länk till Martin Frösts hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Foto: Mats Bäcker

Thomas Dausgaard är fotograferad underifrån. Han är klädd i svart och håller i en dirigentpinne.

Martin driver även stiftelse som har målet att ge barn och unga världen över utbildning i musik, tillgång till instrument och möjlighet att utveckla den klassiska konsertformen för framtida generationer.
Läs mer om Martin Fröst Foundationlänk till annan webbplats.