Hultmark & Hultmark

Listening

Wirénsalen
140 - 280 kronor
torsdag 4 april kl 20:00
 • Datum

  torsdag 4 april kl 20:00

 • Plats

  Wirénsalen

 • Längd

  ca 80 min utan paus

 • Platser

  Ståplatser

 • Arrangör

  Örebro Konserthus

Listening är att lyssna till sig själv, att lyssna till intuitionen, till andra och till naturen, till sina rötter, att utforska den kreativa processen och inspirationen som finns både i oss och runt omkring oss. Välkommen till en stund mitt i nyskriven, experimentell musik som hyllar kreativitetens musa.


För många år sedan i Barcelona såg jag en gatumusiker blåsa upp stora iriserande (regnbågsfärgade) bubblor mot himlen, var och en tog formen av luften som var osynlig för mina ögon. Den här minnet är så gripande och blev en katalysator för en kreativ process som jag till sist påbörjade. Min övertygelse är nämligen att precis som luften omkring oss, som existerar men är osynlig, så är även kreativiteten, den kreativa processen, inspirationen eller ”musan”.

Jag har blivit fascinerad av tanken att vår indoktrinerade föreställning om tid som en framåtrörlig linje går så emot vår mer instinktiva känsla av tid, särskilt när det gäller kreativitet och musik. I Stravinskys ord, ”musikens fenomen ges till oss med det enda syftet att skapa ordning i saker, särskilt samordningen mellan människa och tid”. Jag tror att detta inte kan vara tydligare för mig än när jag är i kreativitetsprocessen. Jag känner intuitivt att den musik- eller poesipjäsen jag försöker skapa redan på någon nivå existerar, det handlar bara om att hitta den och skapa ordning. Sedan urminnes tider har inspiration betraktats som ett ’det’, den kreativa aspekten kommer från något utanför oss, precis som luften som formade bubblorna.

Listening-programmet – med hjälp av en kombination av elektronik och live-improvisation – handlar om den kreativa processen och idén om att inspirationen existerar utanför oss, runt oss, i naturen och i våra rötter. I stycket ”Norn”, till exempel så utforskas det forntida språket Norn som talades på Shetlandsöarna och inkluderar Skandinaviens äldsta nedskrivna sekulära sång. ”Norn” är en koppling till mina svenska rötter, Skottlands nordiska inflytande, gallisk poesi, folksånger och sagor. Utöver att referera till språket beskriver ordet Norn även andarna, gudinnor eller häxor, i nordisk mytologi som bestämmer människors öden, tidens varelser som formar vår kreativitets riktning. De är fru Urd (förgångenhet), Verdandi (närvaro) och Skuld (framtid).
Tillsammans med min pappa, som är en av mina största inspirationer och som har fått med mig på den experimentella vägen, skapar vi en stunds hyllning till Inspirationen.

Emily Hultmark

Medverkande

Emily Hultmark – fagott, live-elektronik och kompositör
Torbjörn Hultmark – trumpet, live-elektronik och kompositör

Tider

18.00 – Restaurangen öppnar
20.00 – Listening

Åldersgräns 18 år